BIO Chlorella należy do najwartościowszych produktów żywności funkcjonalnej.
Bardzo bogata w białko (60%) i pełen zestaw aminokwasów egzogennych (które organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować) oraz aminokwasy endogenne (które organizm może syntetyzować samodzielnie).
BIO Chlorella pyrenoidosa jest zaliczana do grupy superżywności, tak zwanych superfoods lub Zdrowej Żywności Funkcjonalnej, czyli produktów spożywczych o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych potwierdzonych badaniami. Można ją również określić mianem naturalnego odpowiednika całej gamy tradycyjnych suplementów diety.
To naturalny produkt, a więc jego skład oraz proporcje wszystkich składników są optymalne, co gwarantuje maksymalną wchłanialność przez nasz organizm. Jest to bardzo istotny czynnik trudny do uzyskania w tradycyjnych suplementach.
BIO Chlorella zawiera między innymi:
Włączenie jej do naszej codziennej diety, to stopniowe, bezpieczne, stałe i efektywne oczyszczanie organizmu.
Chlorella poprzez wchłanianie w swoją błonę komórkową, czyli błonnik, wiąże oraz usuwa zanieczyszczenia na zewnątrz organizmu w naturalny sposób.
Jest to metoda bardzo wygodna, ekonomiczna i dostępna dla każdego wszędzie i w każdych warunkach.
Chlorella wspomaga także eliminowanie zanieczyszczeń z przestrzeni międzykomórkowych i krwi. Ze względu na wysoki poziom chlorofilu jest w stanie wyczyścić między innymi jelita i krew co ma istotny wpływ na pracę wątroby i nerek.
Wystarczy spożyć po kilka gram Chlorelli przed, w trakcie i po wieczornej zabawie, aby rano obudzić się bez tradycyjnych objawów nadmiaru alkoholu.
Zdolność detoksykacji chlorelli wynika z jej unikalnej ściany komórkowej.
Wykazano, że ściany komórkowe chlorelli składają się z trzech warstw, w której grubsza warstwa środkowa zawiera mikrofibryle celulozy, a warstwa zewnętrzna spolimeryzowany materiał karotenoidowy.
To właśnie niezwykle wytrzymała zewnętrzna ściana komórkowa chlorelli wiąże metale ciężkie, pestycydy, herbicydy i toksyny oraz usuwa je z organizmu.
W medycynie alternatywnej Chlorella znajduje powszechne zastosowanie w oczyszczaniu organizmu, a zwłaszcza wątroby, jednocześnie wspierając pracę i przyspieszając regenerację tego narządu.
Stymuluje produkcję białych krwinek, czyli leukocytów, które wspomagają organizm w walce z bakteriami i wirusami. Chlorella ma też działanie antybakteryjne, dzięki czemu przyspiesza gojenie ran. Ta właściwość okazuje się zbawienna także dla osób, które skarżą się na nieświeży oddech lub nadmierną potliwość.
Chlorella może być również wykorzystywana jako środek na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.Sprawdza się między innymi w przypadku powtarzających się zaparć, wzdęć, gazów, zatruć pokarmowych oraz zapalenia błony śluzowej jelit. Ponadto wspiera trawienie oraz obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi.
Chlorella może także wspomagać odchudzanie - lepsza przemiana materii i szybsze wydalanie toksycznych związków sprzyja utracie zbędnych kilogramów oraz ułatwia kontrolę masy ciała.
Chlorella może również pomóc zapobiec anemii w ciąży, co jest zasługą wysokiej zawartości kwasu foliowego, witaminy B12 oraz żelaza. Czasami jest też zalecana jako środek zmniejszający ryzyko białkomoczu, obrzęków oraz nadciśnienia związanego z ciążą. Należy jednak pamiętać, by stosowanie preparatów z chlorellą wcześniej skonsultować z lekarzem.
Chlorella jest polecana także wegetarianom i weganom – alga ta jest cennym źródłem dużej ilości pełnowartościowego białka oraz żelaza, które jest niezbędne do prawidłowej pracy układu krwionośnego. W chlorelli znajduje się również witamina B12, szczególnie ważna dla osób na diecie roślinnej.
Aby spełnić to zadanie , przede wszystkim musi być to chlorella czysta i wysokiej jakości. Nasza BIO Chlorella jest uprawiana autotroficznie co oznacza, że cała uprawa odbywa się “na zewnątrz”. W zewnętrznych zbiornikach, w czystej wodzie, w naturalnym świetle słonecznym i na świeżym powietrzu. Rezultatem jest wówczas witalna i naturalnie rozwinięta chlorella.
Warto zaznaczyć, że wszystkie składniki naszej BIO Chlorelli znajdują się w jednym naturalnym produkcie , który nie jest poddawany żadnej obróbce chemicznej czy też termicznej. Oznacza to, że wszystkie witaminy i minerały nie tracą swoich właściwości i są wchłaniane przez nasz organizm w co najmniej 80%.
Chlorella to również alga, która znalazła swoje miejsce w misjach kosmicznych NASA. Ze względu na swoje właściwości oraz szybki przyrost jest wykorzystywana i badana jako składnik pokarmu dla kosmonautów oraz do produkcji tlenu i oczyszczania zasobów wody. Algi są szczególnie cenne w kosmosie ze względu na swoją wysoką zawartość białka, witamin i minerałów oraz możliwość szybkiego wzrostu w warunkach niskiej grawitacji.
Pod względem zawartości kilku witamin absolutnie prowadzi. Jest przebogata w witaminy grupy B. w ten sposób
zwiększa odporność organizmu na stres.
Zawiera molekuły młodości – przeciwutleniacze, witaminę C , a przede wszystkim beta karoten. Nowoczesne
teorie widzą przyczynę starzenia w działaniu „wolnych rodników”. Przeciwutleniacze powstrzymują ich zabójcze,
kaskadowe działanie. Zmniejszają ilość odpadów komórkowych, przez co spowalniają proces starzenia.
Komórki chronione przez antyoksydanty żyją „radośniej” i dłużej. Antyoksydanty nie usuwają odpadów ale chronią
przed ich powstawaniem. W ten sposób oczyszczają i odmładzają organizm na poziomie molekularnym.
Codziennie słyszymy od osób korzystających z dobrodziejstw chlorelli, o ich lepszym samopoczuciu i pozytywnych
skutkach. Dbajmy o nasze zdrowie!
Algi są bogatsze w minerały niż rośliny lądowe. Chlorella zawiera 20x więcej żelaza niż szpinak. Dzięki niemu, witaminom z grupy B, C i chlorofilowi walczy z niedokrwistością. Wapnia ma 11x więcej niż mleko krowie! Magnez wspiera aktywność nerwową i mięśniową. Jej minerały wiążą się organicznie i są maksymalnie wykorzystywane. Minerały wypierają z organizmu metale ciężkie. Minerały pomagają komórkom w przyjmowaniu wody i przez to umożliwiają wypłukiwanie toksyn. Przy ich dostatecznej ilości substancje trujące gorzej wbudowują się w organizm.
Stosowanie Chlorelli w naszej diecie jest bardzo ważne i pozytywne dla naszego organizmu.
Między innymi Chlorella:
Pod koniec 2020 roku w naukowym czasopiśmie The Annals of Agricultural and Environmental Medicine (AAEM) został opublikowany
artykuł naukowy, podsumowujący wspólne oddziaływanie naszego Jęczmienia i Chlorelli na komórki nowotworowe raka jelita grubego.
Artykuł przedstawia badania, które prowadzą profesor Wojciech Rzeski i doktor Marta Lemieszek w Zakładzie Biologii Medycznej
przy Instytucie Medycyny Wsi w Lublinie. Badania te są zatytułowane: „Poprawa właściwości chemoprewencyjnych ekstraktów z
Jęczmienia GW i Chlorelli GW przeciwko komórkom raka jelita grubego przy jednoczesnym stosowaniu”.
Ocenę chemoprewencyjnych właściwości Młodego Jęczmienia (MJ) i Chlorelli (CH) przeprowadzono w komórkowym modelu raka okrężnicy oraz raka płuca. Wykazano, że MJ i CH skutecznie hamują podziały komórek raka okrężnicy oraz komórek raka płuca, o czym świadczył spadek ich aktywności metabolicznej. Analiza mikroskopowa potwierdziła wysoką selektywność działania badanych preparatów, które nie powodowały żadnych negatywnych zmian w komórkach prawidłowych (fibroblasty skóry, komórki nabłonka jelita grubego), a jednocześnie skutecznie hamowały wzrost i podziały komórek nowotworowych (raka okrężnicy i raka płuca).
Obecnie są już wyniki podobnych badań dotyczących raka piersi oraz raka endometrium i glejaka. Wykazano już również pozytywne działania stymulujące na komórki NK czyli tzw. Naturalnych Zabójców ( Natural Killer ) , które potęgują aktywność przeciwnowotworową tych komórek.
Czym jest chemoprewencja ?Chemoprewencja jest strategią zapobiegania powstawaniu nowotworów poprzez przyjmowanie nietoksycznych substancji syntetycznych lub naturalnych, które mogą zatrzymać lub spowolnić przebieg karcynogenezy, a nawet wpłynąć na regresję już powstałych zmian. W przeciwieństwie do chemioterapii, chemoprewencja ingeruje we wczesne etapy procesu nowotworzenia – przede wszystkim hamuje inicjację, promocję oraz rozprzestrzenianie się nowotworów.
Idealny środek chemoprewencyjny charakteryzuje się:
BIO Chlorella to żywność, którą może spożywać każdy. Oczywiście należy ją traktować jako dodatek
do normalnych posiłków a nie jako zamiennik. Należy pamiętać również , że nie jest lekarstwem a
wyłącznie żywnością o pozytywnym działaniu wspomagającym organizm w drodze do zdrowia.
Należy również pamiętać, że każdy produkt żywnościowy może zadziałać alergicznie na nasz organizm.
Obserwujmy reakcję naszego organizmu, zwłaszcza przy pierwszych kontaktach z nowym produktem.
Alergie występują bardzo rzadko, ale nie można ich wykluczyć. Należy wtedy ograniczyć korzystanie
z chlorelli tak aby organizm się do niej przystosował.
Powinno się również ograniczyć stosowanie Chlorelli przy chorobach i leczeniu układu pokarmowego
( np. jelita cienkiego, grubego, chorobie Leśniowskiego Chrona ) gdzie nie jest wskazane
spożywanie błonnika który zawiera chlorella.
W szczególnych sytuacjach jak:
- przy fenyloketonurii Zieloną Żywność można podawać w bardzo ograniczonym zakresie i tylko po konsultacji ze specjalistą.
- przy hemochromatozie Zielona Żywność może być podawana w ograniczonym zakresie tylko w przypadku prawidłowego ustalenia dawki żelaza w całej diecie.
- po transplantacji narządów należy postępować indywidualnie, po konsultacji ze specjalistami.